Soorten contactlenzen

Daglenzen, maandlenzen, multifocale lenzen … Er is een uitgebreid aanbod aan lenzen op de markt – maar welke passen echt bij jou? We maken je vlot wegwijs doorheen de mogelijkheden. Na je aankoop kan je bij ons terecht voor onderhoudsproducten en accessoires, die het leven van lenzendragers nog makkelijker maken.

Daglenzen

Daglenzen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik en zijn perfect als aanvulling op een bril. Voor dagelijks of incidenteel gebruik, tijdens het sporten, werk of vrije tijd. Daglenzen zijn verkrijgbaar voor bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en ouderdomsverziendheid.

Daglenzen kort samengevat:

 • Elke dag een nieuw paar lenzen. Het is eenvoudig en praktisch. 's Ochtends doe je gewoon je daglenzen in en na het dragen doe je ze uit en gooi je ze weg.
 • Je kunt ze iedere dag dragen, of alleen nu en dan. Sommige dragers gebruiken ze iedere dag, andere gebruiken ze enkel tijdens het sporten, bij het uitgaan of tijdens het weekend. De keuze is aan jou.
 • Voor het ultieme gebruiksgemak. Doe voor je de deur uitgaat een setje lenzen in je tas. De kleine verpakking is gemakkelijk mee te nemen en bevat alles wat je nodig hebt. 
Image

Maandlenzen

Maandlenzen zijn bedoeld om maandelijks te worden vervangen. Ideaal voor personen die de voorkeur geven aan een uiterlijk zonder bril en graag elke dag van de week lenzen dragen. Ze moeten na het dragen worden uitgedaan en gereinigd. Maandlenzen zijn verkrijgbaar voor bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en ouderdomsverziendheid. 

Maandlenzen kort samengevat:

 • Je draagt de lenzen een maand lang. Je dient ze iedere dag uit te doen, te reinigen en te bewaren in een lenzenhouder met lenzenvloeistof zodat ze de volgende ochtend weer klaar zijn voor gebruik. 
 • Je wilt ze elke dag dragen. Sommige contactlensdragers dragen hun lenzen alleen tijdens het sporten, uitgaan of tijdens het weekend. In dat geval zijn daglenzen mogelijk een goeie keuze, maar indien je lenzen iedere dag wilt dragen, zijn maandlenzen misschien de juiste optie voor jou. 
 • Ze vragen wel een beetje zorg. Maandlenzen moeten na gebruik gereinigd worden. Dat is niet veel moeite, het kost slechts enkele minuten.
Image
ONZE MERKEN

Alcon: Dailies - Air Optix

Bausch & Lomb: Ultra - Pure Vision - Biotrue

CooperVision: Biofinity - Proclear

Johnson & Johnson: Acuvue

Menicon: geïndividualiseerde maatwerklenzen

 

Harde lenzen

Harde lenzen worden gemaakt van hard en transparant kunststof. Ze worden ook wel vormvaste of vormstabiele lenzen genoemd. Dit kunststof laat veel zuurstof door en heeft een lange levensduur. Als je sterkte niet verandert, kan je er zelfs enkele jaren mee doen!

De lenzen zijn kleiner dan zachte lenzen en drijven op je traanfilm, voor je pupil en iris. Ze worden speciaal op maat van jouw ogen geslepen, zodat je het beste zicht ervaart. Ze worden geslepen in de vorm van je hoornvlies en blijven dankzij het harde materiaal in de correcte vorm.

Harde lenzen kort samengevat:

 • Ze worden volledig op maakt gemaakt. Harde lenzen zijn verkrijgbaar voor bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en ouderdomsverziendheid.
 • Goed voor mensen met hele hoge sterktes. En voor mensen met cornea-afwijkingen zoals bijvoorbeeld keratoconus (= dunner & vervormd hoornvlies).
 • Overdag dragen en 's nachts in vloeistof bewaren. Bij goed onderhoud kan je je harde lenzen tot twee jaar lang dragen.
Image

Nachtlenzen

Nachtlenzen draag je als je slaapt. Terwijl je slaapt, corrigeren de lenzen je ogen. De lenzen raken niet je hoornvlies, maar drijven op je traanfilm. Door drukverschil neemt de voorkant van je oog een andere vorm aan. Dat verschil in vorm zorgt dat je overdag scherp kunt zien zonder bril of lenzen. Een goede oplossing wanneer je vaak last hebt van droge ogen! Maar ook ideaal om vrijuit te kunnen sporten of als je gewoon geen bril wilt dragen. Nachtlenzen geven je hiermee comfort en vrijheid wanneer dit het belangrijkst is, namelijk als je wakker bent.

Nachtlenzen kort samengevat:

 • Nachtlenzen zijn harde lenzen. Ze worden volledig op maat gemaakt en blijven dankzij het harde materiaal in de correcte vorm.
 • Nachtlenzen, iets voor jou? Helaas zijn nachtlenzen niet voor iedereen de ideale oplossing. Spring daarom gewoon eens binnen en we beoordelen of jouw ogen geschikt zijn. Met behulp van een topograaf maken we een visuele voorstelling van je ogen.
 • Uitgebreide controles. In de beginfase is het belangrijk om regelmatig op controle te komen, want nachtlenzen hebben een andere werking dan 'gewone' lenzen. Alleen dan kunnen we je de beste werking garanderen.
Image

Multifocale lenzen

Dit kunnen zowel dag- of maandlenzen zijn. Multifocale lenzen worden gebruikt door personen met ouderdomsverziendheid, oftewel mensen van boven de 40 die moeite krijgen met de kleine lettertjes. Met deze lenzen kun je zowel van dichtbij, op tussenstand en veraf weer comfortabel zien. Denk hierbij aan het gebruik van een smartphone, tv kijken of autorijden.

Multifocale lenzen kort samengevat:

 • Je draagt de lenzen als je ouderdomsverziendheid hebt. Ouderdomsverziendheid is een van nature optredende oogaandoening die begint rond je 40e. De aandoening ontwikkelt zich in de loop der jaren en tast de elasticiteit van het oog aan. Hierdoor wordt het moeilijk om letters van dichtbij te lezen. Dit is niets bijzonders, want het overkomt iedereen. Meestal merk je het wanneer je iets leest en dit verder van je af moet houden om het scherp te kunnen zien. 
 • Je draagt de lenzen om te kunnen focussen vanaf elke afstand. Met multifocale contactlenzen kun je vanaf alle afstanden scherp zien: van dichtbij, op tussenafstand en van veraf. Dit betekent dat je sms'jes kunt lezen, verkeersborden kunt zien of objecten op verre afstand kunt signaleren. 
 • Je hoeft niet te blijven wisselen. Sommige mensen hebben op verschillende plekken een leesbril liggen. Contactlenzen hebben als voordeel dat je ze in hebt, waardoor je ze niet per ongeluk ergens kunt laten liggen en je niet telkens je tas hoeft te doorzoeken wanneer je iets niet kan lezen. Wanneer je thuis even geen lenzen draagt, kun je natuurlijk nog steeds een multifocale of leesbril gebruiken. 
Image

Torische lenzen

Dit kunnen zowel dag- of maandlenzen zijn. Torische lenzen helpen personen met astigmatisme scherp te zien.

Astigmatisme corrigeren in een notendop:

 • Zo werken torische contactlenzen. Ze hebben verschillende sterktes in verschillende delen van de lens. Ze zijn zodanig gemaakt dat ze zich stabiliseren op de juiste positie van het oog. De drager merkt hier niets van, maar het zorgt ervoor dat personen met astigmatisme scherp kunnen zien. 
 • Een oogzorgspecialist kan je ogen controleren en vaststellen of je astigmatisme hebt. Als dit zo is, dan is dat niet het einde van de wereld. Het is een vrij veel voorkomende aandoening, ongeveer 40% van de bevolking heeft het. 
Image

Kleurlenzen

Dit kunnen zowel dag- als maandlenzen zijn. Ideaal voor het veranderen van jouw uiterlijk. Je kunt de natuurlijke kleur van de ogen accentueren of deze veranderen.

Kleurlenzen kort samengevat:

 • Geef je ogen de kleur die je wilt. Kleurlenzen zijn verkrijgbaar in een aantal varianten. Sommige lenzen accentueren de natuurlijke kleur van je ogen, terwijl andere deze juist maskeren en je een volledig nieuw uiterlijk geven. 
 • Je kunt je uiterlijk veranderen. Stem de kleur van je ogen af op je make-up, kleding of stijl. Of je nu kiest voor betoverende bruine of sprankelende blauwe ogen. Een finishing touch met een geheel eigen invulling! 
 • Je kunt ze krijgen als dag- of maandlenzen. Gekleurde daglenzen zijn enorm gemakkelijk, je draagt ze maar 1 keer en kunt zo vaak als je wilt van kleur veranderen. Wil je ze vaker dragen? Dan zijn maandlenzen misschien een goed idee. De keuze is aan jou!
Image

Lenzenvloeistoffen

Lenzenvloeistof is ontwikkeld om contactlenzen te reinigen, te desinfecteren en te bewaren. Je hebt geen lenzenvloeistof nodig als je daglenzen draagt. Voor alle andere soorten contactlenzen is een lenzenvloeistof onmisbaar.

Lenzenvloeistof kort samengevat:

 • Zorg goed voor je contactlenzen. Lenzenvloeistoffen zijn bedoeld om contactlenzen na het dragen te reinigen en te desinfecteren. Als je daglenzen draagt, heb je geen lenzenvloeistof nodig, maar voor andere soorten contactlenzen is een lenzenvloeistof onmisbaar.
 • Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkeden. Ga je voor een oplossing die eenvoudig is om te gebruiken? Dan is een handig alles-in-één-systeem mogelijk een praktische keuze voor jou. Als je gevoelige ogen hebt of last hebt van allergieën, kun je kiezen voor een reinigings- en desinfectievloeistof zonder conserveringsmiddelen.
 • Maandlenzen. Het zijn vooral deze die je goed moet reinigen en opbergen in contactlenzenvloeistof. Je kunt deze 30 dagen gebruiken en daarna moet je ze weggooien. 
Image

Enkele tips op een rij

Bestel je lenzen online via iLens

Leef je uit met PRECISION 1 en zie wat er gebeurt!

Dailies Total 1 Multifocal

Afspraak

Wil je zélf zien wat we voor jou kunnen doen? Contacteer ons voor advies op maat.

Maak een afspraak